Може би не подозирате, но тези любими риби са пълни с паразитни инфекции

Описторхиазата и дифилоботриозата са паразитни инфекции, причинени от различни видове плоски червеи или хелминти, които засягат хората. Въпреки че тези заболявания имат някои сходства, те се причиняват от различни паразити и имат уникални характеристики по отношение на предаването, симптомите и географското разпространение. Описторхиазата се причинява предимно от чернодробни червеи от рода Opisthorchis, като най-често срещаните видове, причиняващи инфекции при хората, са Opisthorchis viverrini и Opisthorchis felineus.

Според учени описторхозата и дифилоботриозата се предават на човека от сладководни риби - сом, шаран, костур, щука, пъстърва, кефал. Opisthorchiasis (котешки метил) живее в жлъчните пътища, черния дроб, а тенията може да достигне 8 метра дължина и да живее в тънките ни черва. При заразяване с описторхоза се проявяват признаци на увреждане на жлъчните пътища и черния дроб. Необходимо е да се направи анализ на изпражненията за яйца от червеи или на дуоденална жлъчка за яйца от описторхоза.

Тези плоски червеи имат сложен жизнен цикъл, който включва сладководни охлюви и риби като междинни гостоприемници. Инфекцията е разпространена в някои региони на Югоизточна Азия, включително Тайланд, Лаос, Камбоджа и Виетнам, където консумацията на сурова или недостатъчно сготвена риба е обичайна културна практика. Заразяването става, когато хората поглъщат заразена сурова или недопечена риба, съдържаща ларвен стадий (метацеркарии) на паразита. След като бъдат погълнати, ларвите се превръщат във възрастни червеи в жлъчните пътища на черния дроб и причиняват описторхиаза.

От друга страна, дифилоботриозата се причинява от тении, принадлежащи към рода Diphyllobothrium, предимно Diphyllobothrium latum. За разлика от описторхиазата, дифилоботриозата се свързва с консумацията на сурова или недостатъчно сготвена сладководна риба, особено в региони, където тази кулинарна практика е разпространена, като Скандинавия, части от Източна Европа, Северна Америка и Япония. Жизненият цикъл на тенията включва сладководни копеподи и риби като междинни гостоприемници. Когато човек погълне сурова или недостатъчно сготвена риба, съдържаща ларви (плероцеркоиди), тенията съзрява в червата, което води до дифилоботриоза.

Както описторхиазата, така и дифилоботриозата могат да доведат до различни симптоми, включително коремна болка, диария и умора. В тежки случаи тези инфекции могат да причинят усложнения като увреждане на черния дроб при описторхиазата или недостиг на витамин В12 при дифилоботриозата поради способността на тенията да абсорбира този основен хранителен елемент от храносмилателната система на гостоприемника.

Превенцията на тези паразитни инфекции включва здравно образование за рисковете, свързани с консумацията на сурова или недостатъчно сготвена риба, и насърчаване на подходящи методи за готвене, за да се унищожат паразитите. Освен това усилията за подобряване на санитарните условия, хигиената и контрола на междинните гостоприемници допринасят за предотвратяването на тези заболявания.

Диагнозата често включва идентифициране на яйца или ларви на паразити в проби от изпражненията, а лечението обикновено включва антипаразитни лекарства като празиквантел или албендазол. Ранното откриване и лечение са от решаващо значение за предотвратяване на усложненията и намаляване на разпространението на тези паразитни инфекции.

Коментари