Какво може да се случи, ако оставяте зарядното устройство на телефона си в контакта?

У дома имаме огромен брой електронни устройства - от смарт часовници до лаптопи. Всички те се нуждаят от зареждане. Ето защо винаги имаме огромен брой щепсели, стърчащи от нашите контакти и удължители. За много от тях дори не виждаме смисъл да ги изваждаме. Но дали това наистина е толкова безопасно? Разбира се, че не. И дори да не задълбаваме в темата, можем да се замислим за елементарната пожарна безопасност. А нейното основно правило е да се изключват всички неизползвани електронни устройства, за да се избегне късо съединение. Ето по какви други причини не трябва да оставяте зарядното устройство в контакта.

Лошо качество на устройството

Обръщали ли сте внимание на температурата на зарядното устройство през периода, в който то е било включено в контакта, но не е зареждало смартфона ви? Ако е било доста горещо, това е първият сигнал, че устройството не е в ред. Не само че не можете да го включите без смартфон, но и изобщо не можете да го използвате. В противен случай корпусът може да се разтопи, а понякога дори да се запали. Това е изпълнено с последствия. Но дори и зарядното ви устройство да не се нагрява, когато е в мрежата без смартфон, това не означава, че няма да се случи късо съединение. То може да се случи и по други причини. Например при пренапрежение в електрическата мрежа.

Малки деца

Много експерти посочват това като причина номер едно, поради която не бива да оставяте зарядно устройство включено в контакта. Любопитното дете, ако е малко, може да иска да опита стърчащата жица, да я издърпа оттам и да се опита да пъхне пръстите си в контакта. Детето ще бъде ударено от ток. Ето защо си струва да скриете контактите от децата или да им поставите щепсели.

А уредите никога не трябва да се оставят включени в мрежата, която може да достигне до детето. Също като децата, нашите домашни любимци могат да бъдат изключително любопитни. Кучетата, котките, плъховете и други домашни любимци обичат да дъвчат висящите без стопанин кабели. И вече знаем какво могат да причинят те. Така че е по-добре да защитите себе си и дома си със сигурност.

Митове

Между другото, има и редица други причини, за които говорят някои експерти. Но не всички от тях са верни. Време е да развенчаем митовете:
- Висока консумация на електроенергия. Това изобщо не е вярно. Зареждането, включено без смартфон или друго електронно устройство, консумира минимално количество енергия.
- Намален живот на зарядното устройство. Още един мит, в който на практика няма никаква истина. Зарядното устройство от този формат на употреба почти никога не се износва.

Коментари