Няма нужда от аспирин - този достъпен зеленчук сваля кръвното и разрежда кръвта

Чесънът, острото и ароматно растение, което се използва в кухнята по целия свят, отдавна се слави с потенциалните си ползи за здравето. Сред многобройните му предимства, една от забележителните области на интерес е потенциалът му да понижава кръвното налягане и да разрежда кръвта. 

Макар че чесънът не се предписва като самостоятелен заместител на медицинското лечение, многобройни проучвания са изследвали въздействието му върху сърдечносъдовото здраве, предоставяйки ценна информация за потенциалната му роля като естествено средство за защита. Понижаването на кръвното налягане е от решаващо значение за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт - двете водещи причини за смъртност в световен мащаб. 

 Чесънът привлече вниманието към потенциала си да помогне в това отношение. Ключовият компонент, отговорен за този ефект, е алицинът - серно съединение, което се съдържа в чесъна. Алицинът действа като вазодилататор, което означава, че помага за отпускане на кръвоносните съдове и улеснява преминаването на кръвта през тях. Това от своя страна може да доведе до намаляване на кръвното налягане.


Проучванията показват, че редовната консумация на чесън, суров или под формата на добавка, може да доведе до умерено намаляване на систоличното и диастоличното кръвно налягане. Въпреки че ефектът може да не е толкова силен, колкото при лекарствата, отпускани с рецепта, той все пак може да допринесе за подобряване на сърдечносъдовото здраве, особено при хора с лека хипертония. Включването на чесън в диетата може да предложи лесен и вкусен начин за поддържане на цялостното здраве на сърцето.

Смята се, че освен потенциал за понижаване на кръвното налягане, чесънът има и свойства за разреждане на кръвта. Кръвоспиращите или антикоагулантните ефекти могат да бъдат полезни за хората, изложени на риск от образуване на кръвни съсиреци, или за тези, които искат да намалят риска от инсулт. Способността на чесъна да потиска агрегацията на тромбоцитите - слепването на тромбоцитите в кръвта - е подробно проучена. Когато тромбоцитите се събират прекомерно, това може да увеличи риска от образуване на съсиреци, което може да доведе до сериозни здравословни усложнения.

Серните съединения в чесъна, включително алицинът, изглежда се намесват във функцията на тромбоцитите, като намаляват склонността им да образуват съсиреци. Макар че ефектът на чесъна върху разреждането на кръвта не е толкова силен, колкото този на предписаните с рецепта антикоагулантни лекарства, той може да бъде полезен за хора с умерен риск или като част от по-широк здравословен за сърцето начин на живот.

Важно е да се отбележи, че въпреки че чесънът може да предложи потенциални ползи за кръвното налягане и разреждането на кръвта, той не трябва да се използва като единствено средство за лечение на сериозни сърдечносъдови заболявания. Лицата с високо кръвно налягане или тези, които приемат антикоагулантни лекарства, трябва да се консултират с доставчиците си на здравни услуги, преди да направят значителни промени в диетата или да използват добавки с чесън, за да избегнат потенциални взаимодействия или нежелани ефекти.

Включването на чесън в диетата ви може да бъде ароматно и здравословно допълнение. Печените скилидки чесън могат да се намажат върху хляб или да се добавят към ястия, за да придадат пикантен вкус. Чесънът може да се смила и да се добавя към супи, яхнии и пържени ястия, като им придава отличителен вкус и потенциални ползи за здравето. Чесънът със своето съдържание на алицин е обещаващо естествено средство за понижаване на кръвното налягане и разреждане на кръвта.

Въпреки че не може да замени предписаните лекарства за сериозни сърдечносъдови заболявания, включването на чесън в здравословна за сърцето диета може да бъде прост и приятен начин за поддържане на цялостното сърдечносъдово здраве. Както при всички промени в хранителния режим или хранителни добавки, разумно е да се консултирате с доставчик на здравни услуги, за да се уверите, че той е в съответствие с вашите специфични здравни нужди и лекарствен режим.

Коментари