Поставете това във фурната вечерта и на сутринта тя ще блести като нова

Почистването на фурната може да се окаже трудна задача, особено когато в нея са се натрупали слоеве запечени мазнини и мръсотия. Въпреки че има различни търговски препарати за почистване на фурни, някои хора предпочитат да използват по-естествени и икономични методи. Един от тези методи е почистването на фурната с амоняк - домашен почистващ препарат, известен със своите свойства за намаляване на мазнините и обезмасляване.

Амонякът, безцветен газ с остра миризма, е универсален почистващ агент, който може ефективно да разгражда и отстранява упорити петна и остатъци от вътрешността на фурната. Ето как да почистите фурната си с помощта на амоняк:

Приготвяне: Започнете, като се уверите, че фурната ви е напълно охладена. Никога не трябва да почиствате гореща фурна. Отстранете всички свободни остатъци и трохи от вътрешността на фурната.

Безопасност на първо място: Преди да работите с амоняк, сложете гумени ръкавици, за да предпазите ръцете си, и се уверете, че мястото е добре проветрено. Отворете прозорците и вратите, за да позволите на свежия въздух да циркулира.

Прилагане на амоняк: Изсипете малко количество домашен амоняк в топлоустойчива купа или контейнер. Поставете съда върху централната решетка на фурната и затворете вратата на фурната. Изпаренията от амоняка ще помогнат за разхлабване на мръсотията и мазнините.

Оставете за една нощ: Оставете пълния с амоняк съд във фурната за една нощ. Това удължено време на излагане позволява на амонячните пари да действат ефективно върху упоритите петна.

Вентилация: Сутрин отворете всички прозорци и врати, за да проветрите кухнята. Извадете контейнера с амоняк и го изхвърлете по безопасен начин. Внимавайте да не вдишвате изпаренията.

Избърсване: След като мръсотията е омекотена от амонячните изпарения, можете да използвате влажна кърпа или гъба, за да избършете вътрешността на фурната. Мазнините и остатъците трябва да се отстранят сравнително лесно.

Изплакнете обилно: След като избършете, изплакнете обилно фурната с чиста вода, за да отстраните всички останали остатъци от амоняк. Може да се наложи да повторите процеса на избърсване и изплакване няколко пъти, за да сте сигурни, че всички следи от амоняк са изчезнали.

Последен щрих: За постигане на блестящ завършек смесете разтвор от равни части вода и бял оцет в бутилка с пулверизатор и го използвайте за повторно почистване на вътрешността на фурната. Това ще помогне да се неутрализира всякаква задържаща се миризма на амоняк и фурната ви ще мирише свежо.

Почистването на фурната с амоняк може да бъде ефективна и екологична алтернатива на търговските препарати за почистване на фурни. Важно е обаче да се внимава при работа с амоняк поради силните му изпарения. Винаги носете предпазни средства и осигурете подходяща вентилация, когато използвате амоняк за целите на почистването. 

Почистването на фурната с амоняк е изпитан метод за справяне с тежките замърсявания и мазнини във фурната. С правилните предпазни мерки и малко търпение можете да възстановите девственото състояние на фурната си с помощта на този естествен почистващ препарат.

Коментари