Тези зеленчуци съдържат повече калций, отколкото млякото

Снабдяването на организма с калций е от съществено значение за живота ни. Съставката е градивен елемент на костите и зъбите, а също така участва в правилното съсирване на кръвта. Дневната потребност от калций за възрастен човек е приблизително 1000 mg. Най-популярният източник на елемента е млякото и други млечни продукти. Но какво да правим, ако не можем или не искаме да ги консумираме? Трябва ли да пием само мляко, за да получим нужната доза калций в организма си?
                       
Определено млякото е един от най-добрите източници на калций. Около 120 mg от елемента се съдържат в 100 ml от тази напитка. Други млечни продукти също са добър избор. Те включват:

- кефир (103 mg калций/100g);
- кисели млека (106-170 mg калций/100g);
- сирена (около 700 mg калций/100g);
- извара (83 mg калций/100g).

Не е необходимо обаче да пиете мляко или да ядете млечни продукти, за да осигурите калций на организма си. Съществуват много други храни, които ще допълнят дневната нужда от съставката. Такива храни биха били рибата, особено сардините, сьомгата или рибата тон.

Можете също така да добавите калций, като консумирате маково семе, сусам и ядки. Също така трябва да обогатите диетата си със слънчогледови семки, тиквени семки или семена от чиа.
Как да си набавяме калций, ако сме на вегетарианска или веганска диета? Тогава не само ядките и семената, но и зеленчуците могат да бъдат богати на елемента. Ето списък на растителните източници на калций, които трябва да се консумират всеки ден. Ето и зеленчуците, които изобилстват от калций:

Лук

В 100 г лук се съдържат цели 92 mg калций. Той ще осигури на организма и такива компоненти като фосфор, калий, натрий, желязо, магнезий. Той ще допълни витамините от група В, витамин С, А, Е и К. В допълнение към свойствата си, поддържащи костите, ставите и зъбите, този зеленчук има противовъзпалително и противогъбично действие. Той има противораково действие и подпомага очите и нервната система.

Зеле

Зелето съдържа 40 mg калций на 100 g. Консумацията на зеленчука ще попълни запасите и от други елементи като калий, магнезий и желязо. То ще ви осигури витамини от група В, витамин А, Е и К. Освен това е богато на активни съединения като фолиева киселина и рутин, наред с други. Храната ще подпомогне правилното развитие и функциониране на костите и ставите, а също така ще има антибактериален ефект. Тя ще подобри мисловните процеси и общото функциониране на организма.

Магданоз

Ако консумирате 100 г магданоз, ще си набавите 140 мг калций. Той е богат и на желязо, магнезий, калий, фосфор, цинк и мед. Ще си набавите и витамин С, който е в по-голямо количество, отколкото в някои цитрусови плодове. Освен това ще ви осигури витамин Е, фолиева киселина и бета-каротини. Ще има положителен ефект върху храносмилателната или сърдечно-съдовата система.

Копър

100 г копър ще доставят на организма 208 mg калций. Той ще допълни витамините А, С, D, Е и К, както и витамините от група В. Той ще подпомогне функционирането на органите със съставки като фосфор и желязо. Ще подобри функцията на храносмилателната система, ще има антиоксидантно, противораково и противовъзпалително действие.

Зелен фасул

100 г зелен фасул съдържат 37 mg калций. Зеленчукът е богат източник и на фосфор, калий, магнезий, натрий и желязо. Консумацията му ще ви осигури и витамини С, А, Е и К. Тези съставки ще предотвратят загубата на костна плътност. Ще подобрят функцията на храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

Коментари