Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Сърцето е не само обиталище на любовта и добротата, но и мощна помпа, която доставя кислород и хранителни вещества, разтворени в кръвта, до всяка клетка в тялото. Кръвта се изпомпва много бързо и това лесно може да се забележи по пулсирането на стените на кръвоносните съдове. Измервайки такъв пулс, можете да разберете дали "пламтящият двигател" се нуждае от линейка, или това е временно явление.

Нисък пулс: какво да правим

Ниският пулс не е непременно причинен от фактори, свързани с нервни нарушения. Но не е изключено и това. Списък на факторите, влияещи върху намаления пулс:

- Заболявания на сърдечния мускул - миокарда.
- Аномалии на сърцето.
- Ендокринни нарушения (с хормонален характер).
- Адреналинът, произвеждан от надбъбречните жлези, тестостеронът, женските хормони могат да повлияят на този основен орган.
- Неправилно функциониране на щитовидната жлеза.
- Приемане на лекарства
- Бременност (ниското кръвно налягане често предизвиква ниска честота на пулса).
- Физическо изтощение, хипотермия.
- Нервни разстройства.

Но ако настъпи успокоение, а пулсът остане същият, по-добре е да посетите общопрактикуващ лекар или кардиолог.

Забелязано е, че ниската честота на пулса понякога не е патологична. Физически активните хора, занимаващи се със спорт, имат трениран сърдечен мускул, така че състоянията на относително спокойствие на тяхната "моторика" не могат да се страхуват. Някои хора имат нисък пулс цял живот и не се притесняват какво да правят с тази особеност на организма.

Нисък сърдечен ритъм: причини

Броят на съкращенията в диапазона 60-80 удара в минута се счита за нормален. Но при кърмачета пулсът може да е 140 удара, при дете на 7 години - около 90, а при човек на напреднала възраст - 60. Пулсът се счита за слаб, когато варира от 55 удара или по-ниско. Особено важно е да се обърне внимание на свързаните с това симптоми

Това ще покаже, че проблемът е сериозен и се нуждае от спешно изследване:

Замайване, слабост, възможно е припадане. Това се дължи на недостатъчното снабдяване на тъканите с кислород.

Главоболие. Особено опасни са болките в гърдите и усещането за изтръпване. В тези случаи е опасно да се изчаква.

Общопрактикуващият лекар ще извърши общ преглед, а кардиологът ще направи ЕКГ (електрокардиограма), за да разбере силата на мускула, който произвежда електрически импулс и съответно пулса. Може да се наложи да се направи кръвен тест за биохимичен или клиничен анализ. Ефективното лечение ще започне, когато се установи причината за проблема

Методи за справяне с проблема:

Първо се лекуват органите или аномалиите, които са причинили намалената сърдечна честота (брадикардия). Ако намалената сърдечна честота се дължи на изтощение, се подобряват храненето и сънят.

При нервен стрес се препоръчва прием на Валидол - той е безопасен за бременни жени, за разлика от Корвалол и Валериана. Ще помогне чаша силно кафе с капки тинктура от женшен или няколко капки майчин лист в чаша вода.

В случай на загуба на съзнание пострадалият трябва да се постави така, че краката да са над гърдите, да се подуши остра миризма (амоняк) и да се извика линейка. Ако пострадалият не показва признаци на живот, е необходимо да се направи изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж.

Ежегодната рутинна проверка (професионална или самопроверка) помага за навременното разпознаване на скритите проблеми, така че "огненият двигател" да се превърне във "вечен двигател", след като те бъдат отстранени.

Коментари