3 места по тялото ни, които трябва да се мият всеки ден


Според експертите честото вземане на душ съкращава живота ни. Прекомерното търкане на тялото отмива добрите бактерии от повърхността на кожата, което я прави суха и раздразнена.
Само три части на тялото е важно да се къпят със сапун всеки ден; останалите могат просто да се изплакнат с вода или да не се мият.

Полезно ли е ежедневното къпане за тялото ни?

Лекарите са на мнение, че прекомерното търкане на тялото и третирането на кожата със сапун е вредно за кожата и може да отслаби имунната ни система. Ето защо новородените бебета трябва да се къпят веднъж на два-три дни, за да не се изсушава прекалено кожата им, която, лишена от защита, лесно се раздразва.

Не забравяйте да миете тези три части на тялото всеки ден

Експертите препоръчват всеки ден да изплаквате кожата на цялото тяло с вода и да не използвате почистващи препарати.
Има три части, които трябва да се измиват старателно всеки ден със сапун.

1. Под мишниците

Ако се потите много, бактериите, натрупани в гънките на кожата, ще накарат тялото ви да излъчва неприятна миризма. Могат да се появят също сърбеж и възпаление. Ежедневното миене на подмишниците с вода и сапун ще унищожи бактериите и ще предотврати тяхното размножаване. Това ще намали риска от кожни проблеми и ще ви накара да миришете приятно.

2. Интимните зони

Дори да решите да не се къпете всеки ден, трябва да миете областта на слабините и да сменяте бельото си всеки ден. Кожата и окосмяването около гениталиите ви могат да приютят милиони вредни бактерии, които водят до инфекции и неприятна миризма. Това може да ви изложи и на риск от развитие на сериозни заболявания. Измиването на интимните части с топла сапунена вода помага да запазите кожата си чиста.

3. Стъпала на краката

Краката са една от най-пренебрегваните части на тялото, особено когато става въпрос за хигиена. Хората често скачат под душа, почистват цялото си тяло и не мислят за краката си, защото предполагат, че водата, която евентуално ще се стича в тях, ще свърши работа.
Стъпалата обаче се нуждаят от повече внимание, отколкото си мислите. Те са мястото, където се натрупва пот, особено ако носите чорапи през целия ден. Ежедневното им почистване може да помогне за предотвратяване на неприятната миризма или развитието на гъбички.

Някои части на тялото изискват специални грижи и трябва да се почистват правилно при къпане. В допълнение към подмишниците, слабините и стъпалата, ето някои части на тялото, за които се смята, че задържат бактерии:

-    под ноктите;
-    зад ушите;
-    пъпът;
-    задната част на врата.

Коментари