Леля ми слага кори от тези плодове и козунакът се топи в устата ми

Този мек и вкусен козунак е символ на празника и семейното събиране през Великден. Ето как може да приготвите своя собствен великденски козунак в домашни условия:

Съставки:

- 500 гр. брашно
- 100 гр. захар
- 100 гр. масло
- 2 яйца
- 200 мл. прясно мляко
- 1 пакетче суха мая (около 7 гр.)
- щипка сол
- настъргана кора от 1 лимон
- настъргана кора от 1 портокал
- ванилия (по желание)
- сушени плодове по избор (например сушени череши, стафиди, смокини)
- яйце за намазване
- захар или глазура за оформяне

Инструкции за приготвяне:

Активиране на маята: Разтворете маята в малко топло мляко с малко захар. Оставете да кисне за около 10-15 минути, докато се образува пяна.

Подготовка на тестото: В голяма купа смесете брашното, захарта, солта, настърганата кора от лимон и портокал, ванилията (ако използвате), разтворената мая, разтопеното масло и яйцата. Замесете гладко тесто, добавяйки по малко мляко по необходимост, докато получите еластично тесто.

Добавяне на сушените плодове: Ако използвате сушени плодове, добавете ги в тестото и размесете добре, за да се разпределят равномерно.

Втасване на тестото: Оформете тестото в топла и покрита с кърпа купа и оставете да втаса за около 1-2 часа, докато се удвои обемът му.

Оформяне на козунака: След като тестото е втасало, измесете го отново за няколко минути и оформете козунака според желанието си - може да бъде кръгъл, плетен или в друга форма.

Печене: Преместете козунака в подходяща тава, покрита с хартия за печене. Намажете го с разбито яйце отгоре. Печете в предварително загрята на 180 градуса (°C) фурна за около 30-40 минути, или докато стане златисто и придобие хубава коричка.

Оформяне на глазурата: След като козунакът се охлади, може да го оформите с глазура от захар, разтопена шоколадова глазура или други декорации по ваш избор.

Сервиране и наслаждаване: Насладете се на този ароматен и вкусен козунак с любимите си напитки по време на Великденските празници!

Тази рецепта е доказана и лесна за приготвяне в домашни условия. Можете да промените съставките, като добавите още подправки или сушени плодове, например стафиди, за да придадете на козунака си уникален вкус. Не забравяйте да споделите този вкусен домашен козунак с вашите близки и приятели по време на Великденските празници!

Коментари