Тези симптоми с очите издават проблем с бъбреците

Очите могат да служат като прозорец към цялостното ни здравословно състояние, като често разкриват едва доловими признаци и симптоми на основни заболявания. В случай на проблеми с бъбреците очите могат да дадат ценна информация за състоянието на тези жизненоважни органи. Макар че проблемите с бъбреците се проявяват предимно чрез симптоми като промени в цвета, честотата и обема на урината, очите също могат да покажат някои признаци, които да подскажат за потенциален проблем с бъбреците.

Един от най-забележимите начини, по които очите могат да издадат проблем с бъбреците, е появата на подпухналост или подуване, особено около клепачите. Бъбреците играят ключова роля в регулирането на баланса на течностите в организма. Когато бъбреците не функционират оптимално, те могат да се затруднят да елиминират излишните течности, което води до задържане на течности и подуване на различни части на тялото, включително клепачите. Това състояние, известно като периорбитален оток, може да доведе до забележимо подпухване около очите, което показва потенциален проблем с бъбречната функция.

Освен това промените в цвета на очите понякога могат да бъдат свързани с проблеми с бъбреците. Жълтеница, пожълтяване на кожата и очите, може да се появи, когато бъбреците не са в състояние ефективно да елиминират билирубина - жълт пигмент, който се получава при нормалното разграждане на червените кръвни клетки. Въпреки че жълтеницата често се свързва с проблеми с черния дроб, бъбречната дисфункция също може да допринесе за развитието ѝ. Пожълтяването на очите, известно като склерален иктер, може да подсказва за нарушена способност на бъбреците да филтрират отпадните продукти от кръвта.

Очите могат също така да дадат сведения, свързани с кръвното налягане - фактор, който е неразривно свързан със здравето на бъбреците. Хроничното бъбречно заболяване често върви ръка за ръка с хипертонията. Промените в кръвоносните съдове на очите, видими по време на рутинен очен преглед, могат да показват повишено кръвно налягане. Наличието на хипертонична ретинопатия, характеризираща се с увреждане на малките кръвоносни съдове в ретината, може да сигнализира за повишен риск от проблеми с бъбреците. Идентифицирането на тези промени в очите може да подтикне към по-нататъшно изследване на бъбречната функция на пациента.

Освен това очите могат косвено да отразяват въздействието на бъбречните проблеми върху други органи в тялото. Например анемията, често срещано усложнение на хроничното бъбречно заболяване, може да доведе до бледост на конюнктивата - лигавицата, покриваща предната част на окото и облицоваща клепачите. Намаленото производство на еритропоетин, хормон, който стимулира производството на червени кръвни клетки, от увредените бъбреци може да доведе до намаляване на броя на червените кръвни клетки, което допринася за анемията и видимите ѝ ефекти върху очите.

Очите могат да послужат като ценен диагностичен инструмент за идентифициране на потенциални проблеми с бъбреците. Подпухналостта или подуването около очите, промените в цвета на очите, признаците на жълтеница и промените в кръвоносните съдове на очите могат да предоставят важни сведения за състоянието на бъбреците. Редовните медицински прегледи, включително очните прегледи, могат да спомогнат за ранното откриване на тези едва доловими индикатори, което дава възможност за навременна намеса и лечение на бъбречни проблеми.

Коментари