От тази диета се свалят килограми, но не бива да прекалявате с нея

Нисковъглехидратната диета е един от най-популярните начини за отслабване. Тя ви позволява да постигнете бързи резултати и да подобрите състоянието на кожата си, особено при редовна физическа активност. Този начин на хранене включва максимално намаляване на консумацията на прости и сложни въглехидрати в полза на протеините и мазнините.

Диетата трябва да продължи максимум 21 дни, като от решаващо значение е и правилното излизане от нея. В противен случай съществува риск от йо-йо ефект. Лекарите и диетолозите също предупреждават, че нисковъглехидратната диета може да бъде опасна за здравето ни. Разберете какво представлява този начин на хранене и се запознайте с неговите предимства и недостатъци.

Принципи на нисковъглехидратната диета

Нисковъглехидратната диета е предназначена само за възрастни, които не се борят с хронични заболявания (като високо кръвно налягане или бъбречно заболяване). Тя трябва да продължи между 7 и 21 дни. Включва значително намаляване на приема на въглехидрати. Докато нормалният дневен прием на въглехидрати е около 300 г на ден, при нисковъглехидратната диета са необходими само 50-130 г на ден. Поради това сладкишите, солените закуски и бързата храна трябва да бъдат напълно изключени от диетата.

Зърнените продукти (макаронени изделия, хляб, ориз, каши), бобовите растения, някои плодове (особено банани, грозде или диня), картофите и сладките напитки и киселите млека трябва да бъдат ограничени. Вместо това в диетата трябва да се включат по-големи количества здравословни мазнини и млечни продукти. Суровите зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати, яйцата, месото, рибата, сиренето и изварата са в основата на храненията. Добавките също са от ключово значение: зехтин, рапично масло, авокадо, ленено семе, ядки или тиквени семки. Те осигуряват енергия и много витамини и минерали.

Предимства на нисковъглехидратната диета

Най-голямото предимство на нисковъглехидратната диета са бързите резултати. Ако едновременно с това извършвате редовна физическа активност, можете да свалите дори няколко килограма седмично. При добре балансирано хранене се подобрява и състоянието на кожата. Тя става по-стегната и еластична и по-лесно се отървава от акнето и други несъвършенства.

Нисковъглехидратната диета може да бъде полезна и в борбата с диабета и инсулиновата резистентност. При спазването ѝ е много по-лесно да се поддържа гликемията на нормално ниво. Освен това няма бързо освобождаване на глюкоза и инсулин, като по този начин се облекчава панкреасът. Особено ценна в това отношение е загубата на наднормено тегло, което повишава чувствителността на клетките към инсулина. Все пак не бива да се забравя, че в дългосрочен план диабетиците трябва да спазват диета, основана на сложни въглехидрати.

Нисковъглехидратната диета може също така да намали риска от атеросклероза и други сърдечни заболявания. Доминирайки здравословните мазнини, зеленчуците и постните млечни продукти, тя понижава лошия холестерол, укрепва кръвоносните съдове и предпазва от възпаления. Преди всичко обаче диетата води до намаляване на телесните мазнини, които са най-голямата заплаха за много органи, включително и за сърцето.

Недостатъци на нисковъглехидратната диета

Неадекватно балансираната нисковъглехидратна диета може бързо да доведе до опасни дефицити - особено на желязо и магнезий. Ето защо по време на тази диета се препоръчват добавки с основни витамини и минерали. В началната фаза диетата може да предизвика апатия, слабост и повтарящи се главоболия. Много хора се оплакват и от запек и други чревни оплаквания.

Диетата не бива да се спазва повече от три седмици, тъй като може да натовари прекалено много черния дроб и бъбреците. Съществува и опасност от неправилно прекратяване на нисковъглехидратната диета, което крие риск от йо-йо ефект. Ключът е в постепенното увеличаване на количеството на консумираните въглехидрати и в избягването на простите захари.

Коментари