Лекар: чаша от тази напитка понижава захарта и намалява риска от сърдечен удар

Любителите на шоколада по света имат повод да празнуват, тъй като изследванията продължават да разкриват изненадващите ползи от какаото за здравето. Отвъд разкошния си вкус, какаото се очертава като потенциален съюзник в борбата със сърдечните заболявания и високата кръвна захар. Последните проучвания показват как какаото може да понижи нивата на захарта и да намали риска от инфаркт, което е примамлива перспектива за любителите на сладкото.

Една от основните съставки на какаото - флавоноидите - е известна със своите антиоксидантни свойства. Флавоноидите помагат в борбата с вредното въздействие на свободните радикали в организма, като намаляват възпаленията и предпазват клетките от увреждане. Но тук не става въпрос само за антиоксиданти; какаото съдържа и съединения, наречени полифеноли, които са свързани с подобряване на здравето на сърцето.

Изследователите са установили, че умерената консумация на какао или черен шоколад може да има положително въздействие върху здравето на сърцето. В проучване, публикувано в списание "Heart" през 2015 г., се стига до заключението, че редовната консумация на шоколад е свързана със значително намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания. Изследователите предполагат, че флавоноидите в какаото могат да спомогнат за отпускане на кръвоносните съдове, подобряване на кръвния поток и намаляване на кръвното налягане, които са критични фактори за здравето на сърцето.

Освен това потенциалът на какаото да понижава нивата на захарта е сладко откритие за хората с диабет или с риск от развитие на това заболяване. Проучване, публикувано в "Journal of Nutrition" през 2020 г., установи, че консумацията на какао може да подобри инсулиновата чувствителност, което води до по-добър контрол на кръвната захар.

Този ефект се дължи на наличието на определени биоактивни съединения в какаото, които повишават способността на организма да използва ефективно инсулина. В резултат на това какаото може да помогне за намаляване на риска от усложнения, свързани с високата кръвна захар, като сърдечни заболявания и увреждане на бъбреците.

Важно е да се отбележи, че не всички шоколадови продукти предлагат едни и същи ползи. Черният шоколад с високо съдържание на какао (70% или повече) е предпочитан избор поради по-богатото съдържание на флавоноиди и полифеноли. Млечният шоколад, от друга страна, често съдържа повече захар и по-малко какао, което го прави по-малко ефективен за насърчаване на здравето на сърцето и контрола на кръвната захар.

Въпреки че тези открития са обещаващи, умереността остава ключова. Прекомерната консумация на шоколад все още може да доведе до увеличаване на теглото и други здравословни проблеми. Затова е препоръчително да се наслаждавате на богатите на какао продукти в умерени количества като част от балансирана диета. Струва си също така да се отбележи, че ползите за здравето от какаото се реализират най-добре, когато се съчетаят с цялостен здравословен начин на живот, включващ редовни физически упражнения и диета, богата на плодове и зеленчуци.

Потенциалът на какаото да понижава нивата на захарта и да намалява риска от инфаркт е убедителна причина да се насладите на парче черен шоколад без чувство за вина. Въпреки че не е вълшебен куршум, биоактивните съединения на какаото предлагат ценна подкрепа за здравето на сърцето и контрола на кръвната захар. Така че продължете да се наслаждавате на квадратче черен шоколад или чаша топло какао, знаейки, че не само задоволявате вкусовите си рецептори, но и правите стъпка към по-здраво сърце.

Коментари