Врачешки манастир " Св. Четиридесет мъченици "

Врачешки манастир „ Свети четиридесет мъченици, намиращ се в близост до  едноименното село Врачеш е действащ  девически манастир. Две са легендите за това кога е построен, едната е, че манастира е построен по заръка на цар Иван Асен II през далечната 1230г след победата му при Клокотница, втората гласи че светата обител е построена от завърналите се войници от бизките села след битката. Манастира е бил опожаряван през 14 век от турците и възстановен два века след това вече е бил работещ скрипторий. През 17 век е било създадено и килийно училище като има запазени документи и до днес в Националната библиотека. През 18 век при кърджалийските събития монасите били избити, а манастира отново е опожарен и забравен докато Богородица не се е явила на едно бедно овчарчи и му посочва къде се е намирала сградата. Вярващите селяни разкопават и намират останките и стените на старата черква  на точното място описано им от него. През 1937 година манастира става девически като е известен с това, че в има запазени мощи на един от четиридесетте мъченици, мощи на св. Харалампий, св.Пантелеймон,  св.Димитър Солунски и  св.Трифон / известен у нас като покровител на лозарите, обезглавен заради вярата си през 250г при владетеля декий Траян.
Врачешкият манастир е разположен на брега на река Чешковица в Западна Стара планина, под връх Мургаш. Манастирът е близо до село Врачеш, на 7 км от Ботевград и на 60 км от София.

Коментари

  1. Ходил съм там през 2003 година, природата и околноста е неповторима, засъжаление нямам път натам скоро, а е хубаво да го посетя отново.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар